Βόλες Πολάκη για το σκάνδαλο της Novartis

Για «τεράστιο στημένο παιχνίδι» με τις τιμές των φαρμάκων έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουγός Υγείας Παύλος Πολάκης επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα είναι χώρα αναφοράς για την τιμολόγηση των φαρμάκων και σε άλλες χώρες – δηλαδή, όταν ένα φάρμακο έχει υψηλή τιμή στην Ελλάδα, παίρνει υψηλότερη τιμή και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Ο κ. Πολάκης σε συνέντευξή του στο «Κόκκινο» άφησε αιχμές κατά του αντιπροέδρου της ΝΔ Αδωνι Γεωργιάδης για το χειρισμό της υπόθεσης της Novartis. Εξήγησε πως,  ενώ επί Μνημονίων και υπό την πίεση των δανειστών να ελεγχθεί η φαρμακευτική δαπάνη για να τιμολογηθεί ένα νέο φάρμακο έπρεπε να κυκλοφορεί σε σημαντικό αριθμό χωρών της ΕΕ, επί Άδωνι Γεωργιάδη ο αριθμός αυτός περιορίστηκε σε μόλις τρεις. Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Παύλος Πολάκης αυτό έγινε για να μπορούν να μπουν στην Ελλάδα οι φαρμακευτικές εταιρίες και να πάρουν τιμή που επηρεάζει και άλλες χώρες.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας τόνισε ότι ο τρόπος με τον οποίο τιμολογούνταν τα φάρμακα ήταν διαμορφωμένος ώστε να προφυλάσσει συγκεκριμένες εταιρείες, ενώ εκτίμησε ότι τα σχετικά ποσά που αφορούν μόνον τη Novartis φτάνουν εως τα 4,5 δισ. ευρώ τα τελευταία 6 με 7 χρόνια.

Ειδικά για την υπόθεση Novartis μίλησε για ιστορία «με μεγάλο βάθος», επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα έχει ζητήσει και επισήμως δικαστική συνδρομή από τις αντίστοιχες αμερικανικές αρχές, και σημείωσε ότι ήδη «κυκλοφορούν» πολλά ονόματα και θα κυκλοφορήσουν και άλλα.

Περιγράφοντας, δε, το τοπίο στην αγορά του φαρμάκου και ιατρικού εξοπλισμού τόσο την περίοδο πριν τα μνημόνια όσο και την τελευταία εξαετία, σημειώσε ότι οι δαπάνες του Δημοσίου, χωρίς την συμμετοχή των ασθενών, είχαν φτάσει να είναι της τάξης των 5-6 δισ. ευρώ, από τον προϋπολογισμό και τα Ταμεία.

Ακολούθησε μία οριζόντια περικοπή, που δεν πείραξε «ούτε τρίχα από το σύστημα υπερτιμολόγησης και λαμογιάς», υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, θυμίζοντας ότι ο ίδιος είχε επισημάνει αυτό το σύστημα στους πρώην υπουργούς Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη, Μάκη Βορίδη και Ανδρέα Λοβέρδο.

Φλωρίδης για το νέο κόμμα: «Από τον ΣΥΡΙΖΑ μας χωρίζει χάος και μια πολύ μεγάλη απόσταση από τη ΝΔ»

 10/01/2017

Καραμανλής: Βολές κατά Τσίπρα και αιχμές κατά Μητοστάκη για το Κυπριακό

 10/01/2017

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Απαντήστε στην παρακάτω ερώτηση * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.