Τι απαντά ο Τσίπρας στις «αποκαλύψεις» Μέρκελ και Λαγκάρντ

Τη διγλωσσία Τσίπρα ο οποίος άλλα υποστηρίζει στο εσωτερικό της χώρας προκειμένου να συντηρήση το προφίλ του «σκληρού διαπραγματευτή» κι αλλά λέει στο εξωτερικό κατά τις επίσημες επαφές με τους ευρωπαίους ηγέτες, ξεσκέπασαν οι Ανγκελα Μέρκελ και κριστίν Λαγκάρντ.

Ο κ. Τσίπρας προκειμένου να διασκεδάσει τις εντυπώσεις εκφανίσθηκε, κατ΄αρχήν, αισιόδοξος ότι  μέχρι το Eurogroup της 20ης Μαρτίου θα υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο και τον Απρίλιο μια συνολική συμφωνία που θα περιλαμβάνει και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Αισιόδοξοι είναι η Άγγελα Μέρκελ και οι περισσότεροι στις Βρυξέλλες, οι οποίοι προεξοφλούν ότι θα κλείσει σύντομα θετικά το ελληνικό ζήτημα, τόνισε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτό, όπως είπε προκύπτει από τις συζητήσεις που είχε στη διάρκεια της Συνόδου με την Καγκελάριο της Γερμανίας, τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και άλλους Ευρωπαίους ηγέτες.

«Αλέξη, μαθαίνω ότι κλείνουν όλα, οι συνομιλίες πήγαν πολύ καλά» αιφνιδίασε τον πρωθυπουργό η Γερμανίδα καγκελάριος. Ερωτηθείς για το εάν στο περιθώριο της Συνόδου συζήτησε με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Μάριο Ντράγκι το θέμα ένταξης της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και αν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος αποτελούν προϋποθέσεις για μια συνολική συμφωνία, ο κ. Τσίπρας δήλωσε χαρακτηριστικά πως η καγκελάριος της Γερμανίας είναι «υπερβολικά, ανησυχητικά αισιόδοξη», περισσότερο μάλιστα και από τον ίδιο.

Σύμφωνα με ανώτατη κυβερνητική πηγή, η ολιγόλεπτη και εκτός προγράμαμτος συνομιλία έγινε σε εξαιρετικά θερμό κλίμ,α. «Αλέξη μου,μαθαίνω ότι κλέινουν όλα, οι συνομιλίες πήγαν πολύ καλά, αυτά που έχουν μείνει είναι λίγα και μικρά, τα μεγάλα τα κλείσατε» φέρεται να είπε η κυρία Μέρκελ στον Αλέξη Τσίπρα.

Η καγκελάριος μιλούσε προφανώς για συμφωνία-πακέτο,όπως άλλωστε επιθυμεί και θέλει να πετύχει η ελληνική κυβέρνηση έτσι κι αλλιώς. Δηλαδή, πέραν των μέτρων και αντιμέτρων, ρύθμιση για το χρέος και την ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ.

Η ίδια πηγή διαπίστωνε ότι η κυρία Μέρκελ φαίνεται να έχει ηρεμήσει και να μην την απασχολεί αρνητικά το ελληνικό ζήτημα. Απέδιδε μάλιστα στην αισιοδοξία της τόσο στην απεμπλοκή της εσωτερικής συζήτησης στη Γερμανία από το ελληνικό πρόβλημα, όσο και στην αίσθηση, που έδινε στον Έλληνα πρωθυπουργό, ότι έχει βρει θετικό σημείο ισορροπίας για το θέμα, τόσο με τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όσο και με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Ο κ. Τσίπρας δεν έκρυψε, απαντώντας λίγο αργότερα σε ερωτήσεις κατά τη συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε στις Βρυξέλλες, ότι η κυρία Μέρκελ ήταν «εξαιρετικά, ανησυχητικά ίσως, αισιόδοξη», προσθέτοντας όμως ότι «εγώ κρατώ μια πισινή, γιατί έχουμε εμπειρία»!

«Ζήτησα από το ΔΝΤ να ξεκαθαρίσει τη στάση του και να δεσμευτεί» απάντησε ακόμη ο πρωθυπουργός, μετά τη Σύνοδο Κορυφής, για τις δηλώσεις Λαγκάρντ σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα

«Με την διευθύντρια του ΔΝΤ είναι γνωστό οτι έχω κατά καιρούς επικοινωνία. Όχι πάντοτε εύκολη, αλλά ειλικρινή και έντιμη και είναι αλήθεια ότι ζήτησα από το ΔΝΤ να ξεκαθαρίσει την στάση του, να μην σπαταλάει τον χρόνο του, να κρατήσει μια σταθερή θέση και με βάση τα τεχνοκρατικά πρότυπα είναι απαραίτητες συγκεκριμένες κινήσεις για την ελάφρυνση του χρέους. Και αναφέρομαι στα μεσοπρόθεσμα μέτρα.

«Ναι, ζήτησα την δέσμευση του ΔΝΤ ότι δηλαδή δεν θα είναι αλά καρτ μόνο με μέτρα, αλλά και στο ζήτημα του χρέους. Η γνωστή ευρωπαϊκή πρακτική πετάμε την μπάλα μπροστά, αλλά να περάσουμε σε μια συνολική λύση για το πρόβλημα» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Στο ερώτημα πώς περιμένει να κλείσει η αξιολόγηση, όταν δεν υποχωρεί το ΔΝΤ, είπε: «Το ΔΝΤ έχει μάθει να ζητάει, αλλά οι αποφάσεις παίρνονται από το σύνολο των θεσμών και υπό την επίβλεψη και άλλων θεσμών. Οι θέσεις του ΔΝΤ είναι γνωστές εδώ και επτά χρόνια, αλλά πιστεύουμε ότι θα έρθουμε σε ένα θετικό αποτέλσμα. Η λύση να είναι και κοινωνικά βιώσιμη».

Ερωτηθείς για το εάν στο περιθώριο της Συνόδου συζήτησε με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Μάριο Ντράγκι το θέμα ένταξης της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και αν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος αποτελούν προϋποθέσεις για μια συνολική συμφωνία, ο κ. Τσίπρας δήλωσε χαρακτηριστικά πως η κυρία Μέρκελ είναι «υπερβολικά-ενισχυτικά αισιόδοξη», περισσότερο μάλιστα και από τον ίδιο.

Για απέλπιδα προσπάθεια της αντιπολίτευσης, με «επικοινωνιακές στρακαστρούκες», να δημιουργήσει ζητήματα εκεί που δεν υπάρχουν, μίλησε ο πρωθυπουργός, ερωτηθείς στη συνέντευξη Τύπου, αναφορικά με τις σχέσεις του με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, και αν ισχύει ότι όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Εξαρτάται από το ποιοι είναι αυτοί που θέλουν να βάζουν φωτιές. Αλλά καμιά φορά υπάρχει καπνός κι από τις στρακαστρούκες, όχι μόνο από τις φωτιές, κι εδώ πρόκειται για επικοινωνιακές στρακαστρούκες της αντιπολίτευσης σε μία απέλπιδα προσπάθεια να δημιουργήσει ζητήματα εκεί που δεν υπάρχουν. Οι Απόκριες, όμως, τελείωσαν, οπότε και οι στρακαστρούκες θα σταματήσουν να μας απασχολούν».

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε εφικτή την επίτευξη μιας συμφωνίας μέχρι τον Απρίλιο, σημειώνοντας πως είναι δεδομένο ότι υπάρχει καθυστέρηση, για την οποία όλοι ξέρουμε που οφείλεται, αλλά προσέθεσε πως υπάρχει προοπτική θετικής διεξόδου. Σε ερώτηση για τα εργασιακά, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν μπορεί να λυθεί σε επίπεδο κλιμακίων.

«Το ΔΝΤ έχει τεχνογνωσία που αφορά χώρες εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου» είπε, σημειώνοντας πως στην Ελλάδα εφαρμόζεται το κοινοτικό κεκτημένο και γι’ αυτό είναι υποχρέωση των ευρωπαϊκών θεσμών να το «επιβάλουν».

Χαρακτήρισε «σημαντική» την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις των τεχνικών κλιμακίων και παρατήρησε: «Υπήρξε μια σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις όλο αυτό το διάστημα. Η πρόοδος έχει καταγραφεί και στις ανακοινώσεις που βγήκαν αμέσως μετά. Νομίζω ότι αυτή πρόοδος μας κάνει αισιόδοξους ότι βρισκόμαστε ακόμα εντός των χρονοδιαγραμμάτων και των στόχων που έχουμε θέσει. Είναι εφικτό να έχουμε την συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέχρι το Eurogroup της 20ης Μαρτίου και απολύτως εφικτό, από εκεί και πέρα, να έχουμε τον Απρίλιο τη συνολική συμφωνία που θα αφορά και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Άρα, βρισκόμαστε κοντά, και χρονικά και πολιτικά, σε μια συνολική συμφωνία για το ελληνικό πρόγραμμα, κάτι το οποίο διεκδικούσαμε εδώ και πολύ καιρό. Υπάρχει, βέβαια, μια καθυστέρηση. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία γι αυτό, είναι γνωστό που οφείλεται αυτή, αλλά πρέπει να δούμε το θετικό, ότι υπάρχει προοπτική θετικής διεξόδου».

Σε ερώτηση για τη δήλωση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να ψηφίσει κανένα μέτρο ή αντίμετρο στη Βουλή o κ. Τσίπρας απάντησε πως ίσως είναι και ένα δώρο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς την κυβερνητική πλειοψηφία, λέγοντας: «Ο καθένας θα κάνει τις επιλογές του και θα κριθεί από τον ελληνικό λαό για τη όποια στάση του και για τη σοβαρότητα της πολιτικής του. Ίσως η στάση αυτή να είναι ένα δώρο προς την κυβερνητική πλειοψηφία, όπως ήταν και η στάση μη υπερψήφισης των μέτρων που πήραμε τα Χριστούγεννα για 1.200.000 συνταξιούχους, οι οποίοι είχαν τη δυνατότητα να πάρουν μια εφάπαξ σημαντική ενίσχυση, αυτό που ονομάσαμε 13η σύνταξη. Ο καθένας θα κριθεί από τις πράξεις του».

Σε ότι αφορά στο Κυπριακό και την προοπτική επίλυσης ο κ. Τσίπρας είπε ότι υπάρχει ελπίδα, αλλά δεν πρέπει να περιμένουμε κάτι μέχρι να γίνει το δημοψήφισμα στην Τουρκία.

Ως προς τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας σημείωσε ότι αυτές δείχνουν «μεγάλη νευρικότητα» και πρόσθεσε: «Αυτή η νευρικότητα πιθανώς να οφείλεται στο ότι στην Τουρκία υπάρχει μια εσωτερική κατάσταση έντασης ενόψει του δημοψηφίσματος. Δεν δίνω ιδιαίτερη βαρύτητα σε αυτές τις δηλώσεις. Αντιθέτως, πιστεύω ότι η ελληνική πλευρά πρέπει να κρατήσει την ψυχραιμία της, διότι σε τελική ανάλυση και οι κρίνοντες, κρίνονται, η διεθνής κοινότητα μας παρακολουθεί, όλοι θα αντιληφθούν και τη σοβαρότητα των δηλώσεων αυτών.Οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκία έχουν απαντηθεί από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών».

Στη συζήτηση που έχει ανοίξει για το μέλλον της Ευρώπης ο κ. Τσίπρας είπε ότι το χειρότερο είναι να κάνουμε σαν να μην συμβαίνει τίποτε. Τόνισε πως πρέπει να μιλάμε όχι για Ευρώπη πολλών ταχυτήτων, αλλά των πολλών επιλογών και σημείωσε: «Δεν μπορεί να μένουμε στάσιμοι, επειδή κάποιοι επιλέγουν την αλά καρτ Ευρώπη. Να δοθεί προτεραιότητα στη συζήτηση για μετεξέλιξη προς την κατεύθυνση της κοινωνικής συνοχής. Δεν μιλάμε για αποκλεισμούς, διαιρέσεις ή εξαιρέσεις».

Για τη στάση της Πολωνίας να μπλοκάρει την έκδοση συμπερασμάτων της Συνόδου ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι είναι η πρώτη φορά που μια χώρα εμποδίζει την έκδοση συμπερασμάτων, όχι γιατί διαφωνεί με αυτά, αλλά με την επανεκλογή του Ντόναλντ Τουσκ στη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις που έκανε στη διάρκεια της Συνόδου για θέματα οικονομίας, το μεταναστευτικό και τη διεύρυνση της Ε.Ε. στα Δυτικά Βαλκάνια.Υπογράμμισε ότι πέτυχε να υιοθετηθούν δράσεις για τη μείωση της ανεργίας.

 

Κουβέλης: Δεν συναινέσαμε στην εκλογή Προέδρου ώστε το 2015 να βγει ο ΣΥΡΙΖΑ

 26/02/2017

Der Spiegel: Nexit, Frexit και Itexit απειλούν με διάλυση την ευρωζώνη

 11/03/2017

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Απαντήστε στην παρακάτω ερώτηση * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.