Στα ερείπια του Κάστρου της Μυτιλήνης βρήκαν καταφύγιο από το χιονιά οι σύγχρονοι «Άθλιοι»

Οι δύσκολες ώρες που περνάνε εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες στον καταυλισμό της Μόριας λόγω των συνεχών χιονοπτώσεων «έδιωξαν» πολλούς από αυτούς και τους έστειλαν στην πόλη της Μυτιλήνης.

Έτσι και σήμερα μέσα στη χιονοθύελλα ομάδες κυρίως Αφρικανών μεταναστών κρύφτηκαν στα ερείπια του κάτω κάστρου της Μυτιλήνης. «Δεν ξέρουμε τι να κάνουμε, νομίζω πως θα πεθάνουμε εδώ από το κρύο» έλεγε ο Μαγκντί από την Αλγερία.

Μέσα στις πολεμίστρες του βόρειου πύργου που χρησιμοποιήθηκε στη διάρκεια του μεσοπολέμου ως σφαγείο, τοποθετήθηκαν σκηνές μέσα στις οποίες προσπαθούν να ζεσταθούν, ανάβοντας μια μεγάλη φωτιά, σε μια τσιμεντένια γούρνα του παλιού σφαγείου.

Εν τω μεταξύ, η  Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και ο εταίρος της Ηλιαχτίδα έχουν ξεκινήσει τη μεταφορά περίπου 130 ευάλωτων αιτούντων άσυλο, κυρίως οικογένειες με παιδιά που μένουν σε σκηνές, σε ξενοδοχεία ως μέτρο έκτακτης ανάγκης εξαιτίας των χιονοπτώσεων στη Λέσβο.

Η ρύθμιση αποτελεί μέρος ενός βραχυπρόθεσμου προγράμματος εγκατάστασης που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ανάμεσά τους βρίσκονται έγκυες γυναίκες, βρέφη κάτω των έξι μηνών, σοβαρές ιατρικές περιπτώσεις, ηλικιωμένοι, άτομα με κινητικά προβλήματα, μονογονεϊκές οικογένειες και επιζήσαντες ναυαγίων. Κατά τη διάρκεια της σύντομης διαμονής τους θα λάβουν ζεστό φαγητό και βασικά είδη ανάγκης.

Για τους ανθρώπους που μένουν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια, τρεις θερμαινόμενες μεγάλες σκηνές έχουν εγκατασταθεί και προετοιμασίες γίνονται για την τοποθέτηση άλλης μίας ώστε να αυξηθούν οι ζεστοί χώροι.

Η Ύπατη Αρμοστεία κάνει έκκληση για την εντατικοποίηση των προσπαθειών για την εξεύρεση εναλλακτικών δομών στέγασης στη Λέσβο, ειδικά για τους ευάλωτους ανθρώπους. Άμεσες λύσεις είναι απαραίτητες ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης για τους χιλιάδες αιτούντες άσυλο στο νησί.

Το Δεκέμβριο του 2016, η Αρμοστεία προσέφερε στέγη σε πάνω από 330 ευάλωτους άνδρες, γυναίκες και παιδιά σε διαμερίσματα στη Μυτιλήνη τα οποία διαχειρίζονται οι ΜΚΟ Ηλιαχτίδα, Άρσις και Πράξις, και συνεχίζει να βοηθάει τις αρχές στη μεταφορά αιτούντων άσυλο στην ενδοχώρα.

Από τα τέλη Σεπτεμβρίου, περίπου 740 αιτούντες άσυλο έχουν μεταφερθεί από τη Λέσβο σε δομές στην ενδοχώρα που διαχειρίζονται η Ύπατη Αρμοστεία ή η κυβέρνηση.

Στην κατάψυξη ολόκληρη η χώρα-Κυκλοφοριακά προβλήματα και στην Αττική

 10/01/2017

Σημειώματα με ονόματα πολιτικών, με πρώτο εκείνο του Αλ. Τσίπρα, στο διαμέρισμα της Π. Ρούπα

 10/01/2017

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Απαντήστε στην παρακάτω ερώτηση * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.