Σάλος της Σοφίας Μαυραγάνη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για μια μόνο παράσταση

 

18 Φεβρουαρίου 2017

στις 20:00

 

«Σάλος» αποκαλείται το βουβό κύμα, …

… ένα κύμα δηλαδή που υπάρχει χωρίς να αιτιολογείται από τις παρούσες καιρικές συνθήκες, αλλά οφείλεται σε ανέμους που έχουν προηγηθεί χρονικά ή που συνέβησαν σε άλλες περιοχές.

 

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών υποδέχεται για μία και μοναδική βραδιά, την παράσταση χορού της Σοφίας Μαυραγάνη με τίτλο ΣΑΛΟΣ που πρωτοπαρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, το καλοκαίρι της προηγούμενης χρονιάς.

Πρόκειται για μια επαναλαμβανόμενα ανατρεπόμενη χορογραφική σύνθεση η οποία αφηγείται την αίσθησή μας για την ιστορική συνέχεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από την εποχή της ίδρυσής της μέχρι τις μέρες μας.

 

Το έργο εμπλέκει τρεις ερμηνευτές και συν-δημιουργούς (Νώντας Δαμόπουλος, Χαρά Κότσαλη, Σάνια Στριμπάκου) σε μια ποιητική αλληγορία για την παράδοξη σχέση των γεγονότων με τον χώρο και τον χρόνο. Όπως μας είχε πει η δημιουργός σε προηγούμενη συνέντευξη σχετικά με τη σύνθεση της παράστασης : «Προτιμάω τα μικρά σχήματα γιατί αναδεικνύουν τον ερμηνευτή. Οι ερμηνευτές δεν είναι σκηνικά σώματα υποταγμένα σε μια ευρύτερη σύνθεση αλλά συνυπεύθυνοι φορείς του έργου. Αυτό βέβαια προϋποθέτει πάντα όχι μόνο καλούς, αλλά εξαιρετικούς ερμηνευτές».

 

Η Σοφία Μαυραγάνη, συνεχίζοντας την έρευνά της πάνω στη ταυτότητα του παραστατικού δρώμενου, εμπνέεται από τα βουβά κύματα της Ιστορίας και διερευνά τα χαρακτηριστικά του σάλου στην ιστορική πραγματικότητα και συγκεκριμένα στην ιστορική συνέχεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όσα ζούμε τώρα έχουν τις ρίζες τους σε γεγονότα του παρελθόντος, ενώ η δράση μας σε χρόνο ενεστώτα θα καθορίσει αυτά που θα συμβούν στο μέλλον. Η ΕΕ διανύει την πιο μακροχρόνια περίοδο ειρήνης που έχει σημειωθεί ποτέ στην ιστορία της και, παρά τις ισχυρές δονήσεις που δέχεται τα τελευταία χρόνια, φαίνεται να μην έχει δοκιμάσει ακόμα το ξέσπασμα του σαρωτικού βουβού κύματος.

Η ίδια είχε τονίσει ότι : «Η παράσταση μοιράζεται έναν προβληματισμό σχετικά με τη πορεία, το παρόν και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δε νομίζω να λέει κάτι καινούργιο. Αλλά σίγουρα δίνει μια άλλη διάσταση, άρα και οπτική στο πολυσυζητημένο πλέον ζήτημα του τι σημαίνει Ε.Ε και πώς θα μπορέσει να επιβιώσει».

 

 

 

Φωτογραφίες © Μαργαρίτα Νικητάκη 

 

 

Συμπαραγωγή : Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής Αθηνών – FINGERSIX

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Δημιουργία–σύνθεση: Σοφία Μαυραγάνη

Μουσική σύνθεση: Αντώνης Παλάσκας

Σύμβουλος δραματουργίας: Μιράντα Μανασιάδη

Κοστούμια–σκηνικός Χώρος: Παύλος Θανόπουλος

Φωτισμοί: Bασίλης Κλωτσοτήρας

Φωτογραφίες: Mαργαρίτα Νικητάκη

Συνεργάτης παραγωγής – επικοινωνίας: Γιώργος Κατσώνης

Ερμηνεία–συν-δημιουργία: Νώντας Δαμόπουλος, Χαρά Κότσαλη, Σάνια Στριμπάκου

 

Πρώτη παρουσίαση–παραγωγή: Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2016

Τιμές εισιτηρίων: 

10,00 € (Β΄ Ζώνη), 15,00 € (Α΄ Ζώνη)
4,00 € (Νέοι, Φοιτητές), 6,00 € (Πολύτεκνοι, ΑΜΕΑ, 65+)

Πληροφορίες:

210 72.82.333
www.megaron.gr

 

Επίσης

https://www.facebook.com/megaron.gr

http://www.pinterest.com/megaronathens/

https://twitter.com/MegaronAthens

 

Χορηγοί επικοινωνίας

EΡΤ • ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ • GALAXY 92 • ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103.7 • ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90.9 • KOSMOS 93.6 • CULTURENOW.GR • DANCEPRESS.GR • DANCETHEATER.GR

 

 

Η Σοφία Μαυραγάνη είναι μία ιδιαίτερη περίπτωση στην τέχνη του χορού, καθώς δραστηριοποιείται στο πεδίο αυτό ως δημιουργός, χωρίς να προέρχεται από τις κλασσικές σπουδές χορού. Σπούδασε Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων/Marketing στo Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και έπειτα Χορογραφία/Dance making στο ArtEZ University of Arts, Άρνεμ/Ολλανδία. Δουλεύοντας ως χορογράφος, εκπαιδεύτρια και concept designer, γνωστή για τον κοινωνικο-πολιτικό χαρακτήρα των έργων της, έχει παρουσιάσει έργα της στην Ελλάδα και το εξωτερικό σε ανεξάρτητα θέατρα, αλλά και σε ελληνικά και διεθνή φεστιβάλ (Καλαμάτα, Θεσσαλονίκη, Mάαστριχτ, Χανιά, Σύρος, Μπουένος Άιρες, Mαδρίτη κ.ά.). Η εκπαιδευτική της δράση χαρακτηρίζεται από τη δημιουργία πρωτότυπων εκπαιδευτικών και καλλιτεχνικών προγραμμάτων όπως το «Out of order», το «playfor4» και το «playforPLACE», τα οποία έχουν πραγματοποιηθεί σε 13 πόλεις σε Ευρώπη, Λατινική Αμερική και Ωκεανία. Είναι ιδρυτικό μέλος του διεθνούς καλλιτεχνικού δικτύου FINGERSIX και της ομάδας FINGERSIX/Athens.

 

 

 

 

 

Εκδηλώσεις για τα 30 χρόνια από τον θάνατο του Καρόλου Κουν

 09/02/2017

«Δεν πληρώνομαι, δεν πληρώνω» του Ντάριο Φο από το Θέατρο Τέχνης για τη ΒΙΟ.ΜΕ., 24/4, 21:00

 23/04/2017

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Απαντήστε στην παρακάτω ερώτηση * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.