Προβολή-περφόρμανς: “Crossings”, της Angela Melitopoulos, 9/5, Ταινιοθήκη της Ελλάδος, 20:00

Η documenta 14 παρουσιάζει την Angela Melitopoulos στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος την Τρίτη, 9 Μαΐου, 8 μ.μ. 

Το έργο Crossings της Angela Melitopoulos με τη συμμετοχή της Angela Anderson και του Maurizio Lazzarato, είναι μια πειραματική αντίδραση στη σύγχρονη κρίση στην Ελλάδα, που επίσης λειτουργεί ως μια οπτικοακουστική εξερεύνηση της μετάβασης μεταξύ διαφορετικών χρόνων και χώρων.

Ταυτόχρονη προβολή σε δύο οθόνες με επιτόπια μείξη ήχου, παρουσία της σκηνοθέτιδας, της Angela Anderson και της Angelika Levi.

Crossings, 2017, 90’ Ζωντανή περφόρμανς- προβολή. Η προβολή πραγματοποιείται με αγγλικούς υπότιτλους

Η δουλειά της Angela Melitopoulos αποτελείται από σύνθετες κινηματογραφικές χαρτογραφήσεις υπό τη μορφή εγκαταστάσεων βίντεο. Η εικαστικός μυήθηκε στην τέχνη του βίντεο από τον Nam June Paik κι έπειτα την εξέλιξε αναπτύσσοντας τη φιλοσοφική σχέση του μέσου με τον χρόνο, τη μνήμη, τη γεωγραφία και την υποκειμενικότητα, πρωτίστως κατά τη μακροχρόνια συνεργασία της με τον κοινωνιολόγο και φιλόσοφο Maurizio Lazzarato.

Έχει παρουσιάσει έργα της σε πολλά διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου και βίντεο, καθώς και σε μουσεία, όπως στο Centre Georges Pompidou στο Παρίσι, στο Μουσείο Whitney της Νέας Υόρκης, το Ίδρυμα Antonin Tapies στη Βαρκελώνη.

Στο κινηματογραφικό πρόγραμμα της documenta 14 που φιλοξενείται στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, προβάλλεται το Crossings (2017, 90′), το οποίο έχει γυριστεί σε τέσσερις διαφορετικές τοποθεσίες:  Το Λαύριο, την Κόρινθο, τη Λέσβο και τις Σκουριές.

Η ιδέα του έργου προέρχεται από το βιβλίο Chaosmosis του Félix Guattari και αφορά την καταγγελία της παραπλανητικής και οιονεί σχιζοφρενικής κατάστασης κρίσης στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Η Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο δύο σημαντικών γεγονότων -της κρίσης του χρέους και της κρίσης των προσφύγων: δύο υπαρξιακές κρίσεις που διασταυρώνονται με τον κίνδυνο να εκτοξευτούν ή να δημιουργήσουν νέες μορφές αντίστασης. Στη διαταραχή που προκαλούν οι εμφύλιοι και οικονομικοί πόλεμοι πρέπει να κάνουμε μια αντίθετη κίνηση και να θέσουμε μια χαόσμωση, ως μια χαοσμωτική κατάσταση.

Ο επιμελητής Anselm Franke γράφει για το έργο της Angela Melitopoulos: «Από τα τέλη της δεκαετίας του ’90, η δουλειά της δημιουργού χαρακτηρίζεται αφενός από μια μοναδική σχέση ανάμεσα στην έρευνα και στην αφήγηση των πολιτικών γεωγραφιών και αφετέρου από τη χρήση των μη αφηγηματικών ιδιοτήτων των κινούμενων εικόνων, ως γεωγραφιών συναισθημάτων και εντάσεων. Με αυτή την πρακτική, η Melitopoulos κατέληξε να εξερευνά εκτεταμένα τα μνημονικά τοπία της Ευρώπης του 20ού αιώνα, την αποικιοκρατική βία όπως αυτή εκδηλώθηκε μέσα από το πρίσμα της μεταναστευτικής εμπειρίας και τις αποκλίνουσες, μειονοτικές και ανθεκτικές υποκειμενικότητες».

Το κινηματογραφικό πρόγραμμα της documenta 14 στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος συνεχίζεται τις επόμενες εβδομάδες ως εξής:

Τρίτη 16.05 < 8 μ.μ. Αφιέρωμα στην Anne Charlotte Robertson Παρουσία του Haden Guest, Διευθυντή του Harvard Film Archive  ΑΙΘΟΥΣΑ Α

Τρίτη 23.05 < 8 μ.μ. The Invisible Hands, Μαρίνα Γιώτη, 2017, 90′  Παρουσία της σκηνοθέτιδας  ΑΙΘΟΥΣΑ Α

Τρίτη 30.05 < 8 μ.μ. Reminiszenzen aus Deutschland, Jonas Mekas 25′ (Ε) Reminiscences of a Journey to Lithuania, Jonas Mekas 82′ (Ε) ΑΙΘΟΥΣΑ Α

Τρίτη 06.06 < 8 μ.μ. An Opera of the World, Manthia Diawara, 2017, 70′ (Ε) ΑΙΘΟΥΣΑ Α

Τρίτη 20.06 < 8 μ.μ. In search of Ladino, David Perlov, 60′ Παρουσία προσκεκλημένων ΑΙΘΟΥΣΑ Α

Τρίτη 27.06 < 8 μ.μ. The Invisible Hands, Μαρίνα Γιώτη, 2017, 90′ (Ε) ΑΙΘΟΥΣΑ Α

Τρίτη 13.06 < 9 μ.μ. Le Fort des Fous, Narimane Mari, 2017, 180′  Παρουσία της σκηνοθέτιδας  ΘΕΡΙΝΟΣ ΚΙΝΗΜ/ΦΟΣ ΛΑΙΣ

Τρίτη 04.07 < 9 μ.μ. If I think of Germany at night, Romuald Karmakar, 2017, 105′ ΘΕΡΙΝΟΣ ΚΙΝΗΜ/ΦΟΣ ΛΑΙΣ

Τρίτη 11.07 < 8 μ.μ. Le Fort des Fous, Narimane Mari, 2017, 180′ (Ε) ΑΙΘΟΥΣΑ Α

Hallucinations / Live / Cinema / Festival  Πέμπτη 22.06. – Σάββατο 24.06. < 7 μ.μ. 

Το Hallucinations, με επικεφαλής τον καλλιτέχνη Ben Russell και τη συμμετοχή μιας ομάδας διεθνών media artists, επιμελητών και κριτικών, είναι ένα τριήμερο φεστιβάλ με το βλέμμα στραμμένο στον κινηματογράφο τόσο ως έκφραση όσο και ως ενδοσκοπικό μέσο.  Συμμετέχουν: Jean-Pierre Bekolo, Peter Burr, The Callas, Filipa César, Ximena Cuevas, Alexandre Estrela, Lyra Hill, Ken Jacobs, Shanay Jhaveri, Kapwani Kiwanga, Karrabing Film Collective, Lucky Dragons, Makino Takashi, MSHR, Sana Na N’Hada, Ulrike Ottinger

Ταινιοθήκη της Ελλάδος Ιερά Οδός 48 και Μεγάλου Αλεξάνδρου 134-136, 10435, Αθήνα. Στάση Μετρό Κεραμεικός. Είσοδος 5 ευρώ www.tainiothiki.gr  www.facebook.com/tainiothikigr 

Προβολή: “Nowhere to hide”, του Zaradasht Ahmed, 8/5, Ταινιοθήκη της Ελλάδος, 19:30

 07/05/2017

Προβολή: “Marwan”, για τον Παλαιστίνιο πολιτικό κρατούμενο Marwan Barghouti, 11/5, 20:00

 08/05/2017

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Απαντήστε στην παρακάτω ερώτηση * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.