«Ώρα μηδέν» για τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς

«Ώρα μηδέν» για τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς, καθώς ο Αρειος Πάγος ξεκινά τις κρίσιμες συνεδριάσεις, προκειμένου να αποφανθεί για την τύχη τους, δηλαδή αν θα εκδοθούν στην Τουρκία, όπως ζητά επίμονα η Άγκυρα, για το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Οι «οκτώ» υποστηρίζουν ότι είναι αθώοι, ότι δεν έχουν καμία βάση οι κατηγορίες των τουρκικών Αρχών εναντίον τους, ξεκαθαρίζοντας ότι σε περίπτωση έκδοσής τους θα κινδυνεύσει η ζωή τους, θα υποστούν βασανισμούς, δεν θα έχουν δίκαιη δίκη με όσα συμβαίνουν σήμερα στην Τουρκία, καθώς έχει ανασταλεί η εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, γίνονται χιλιάδες συλλήψεις, διώξεις, απολύσεις ακόμα και δικαστικών λειτουργών, ενώ σχεδιάζεται η επαναφορά της θανατικής ποινής.

Όπως αναφέρει το «Έθνος» το βάρος πέφτει στις πλάτες 15 μελών των ποινικών τμημάτων του ΑΠ και τριών αντεισαγγελέων ΑΠ, που υπό την προεδρία των νεοπροαχθέντων αντιπροέδρων Γ.Σακκά και Χρ.Παρασκευά, σε τρεις ξεχωριστές συνεδριάσεις (10, 11 και 13 Ιανουαρίου) και πιθανότατα σε κοινές διασκέψεις «κεκλεισμένων των θυρών», θα αποφανθούν αν θα εφαρμόσουν την έως τώρα πάγια νομολογία του ΑΠ, που τα τελευταία χρόνια κατ’ επανάληψη απέρριψε αντίστοιχα τουρκικά αιτήματα, θέτοντας μάλιστα ως όρο για την έκδοση, ακόμα και εκζητουμένων από τρίτες ευρωπαϊκές χώρες, ότι δεν θα τους παραδώσουν στη συνέχεια στην Τουρκία, γιατί θα απειληθεί η σωματική ακεραιότητα και η ζωή τους.

Επιστολή, με την οποία τάσσεται κατά της έκδοσης των «οκτώ», απέστειλε στον πρωθυπουργό ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων στο Ευρωκοινοβούλιο Γκι Φερχόφσταντ, υπογραμμίζοντας τις θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αξίες οι οποίες υποχρεώνουν όλα τα μέλη της ΕΕ να μην εκδίδουν κανέναν, ανεξάρτητα από το αν είναι ένοχος ή όχι, σε μια χώρα όπου κινδυνεύει να βασανιστεί ή να αντιμετωπίσει απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση.

Ο πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δ.Παξινός τόνισε ότι ο ΑΠ καλείται να κρίνει αν θα υπερισχύσει το κράτος δικαίου, όπως συνέβη με τις δύο εφετειακές αποφάσεις που απέρριψαν τα τουρκικά αιτήματα, ή θα υπερισχύσει η πολιτική σκοπιμότητα.

Ο ποινικολόγος Αλ. Λυκουρέζος απηύθυνε έκκληση στους αρεοπαγίτες να εφαρμόσουν με νηφαλιότητα τις εσωτερικές και διεθνούς δικαίου διατάξεις, προειδοποιώντας ότι αν γίνει δεκτό το αίτημα έκδοσης έστω και για λίγους, η υπόθεση θα παραπεμφθεί στο υπ. Δικαιοσύνης, η χώρα θα εμπλακεί σε πολιτικο-διπλωματική περιδίνηση και η τύχη τους θα μετατραπεί από καθαρά νομικό σε ευθέως πολιτικό ζήτημα.

Νεκρός βρέθηκε ο Ρώσος πρόξενος στην Αθήνα

 09/01/2017

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να μεταβούν στη Γενεύη για το Κυπριακό Τσίπρας-Ερντογάν

 10/01/2017

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Απαντήστε στην παρακάτω ερώτηση * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.