Ομόφωνα αθώος ο αναρχικός διαδηλωτής Μενέλαος Λ. για την υπόθεση Τόντι

Ομόφωνα αθώος και για τις 6 κακουργηματικού χαρακτήρα κατηγορίες που τον βάρυναν κηρύχτηκε σήμερα από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ο αναρχικός Μενέλαος Λ., ο οποίος είχε ξυλοκοπηθεί βάναυσα από άνδρες των ΜΑΤ και συλληφθεί κατά τη διάρκεια ειρηνικής πορείας διαμαρτυρίας στο Βύρωνα στις 27/2/2010 εναντίον της εκτέλεσης του Αλβανού εργάτη Νικόλα Τόντι στο πλαίσιο αστυνομικής επιχείρησης. Απαλλακτική υπήρξε και η εισαγγελική πρόταση. Απών ένας εκ των μαρτύρων κατηγορίας αστυνομικός.

Όπως επισημαίνει ο ίδιος σε κείμενό του, το οποίο αναρτήθηκε διαδικτυακά στις 7/5, «οι σχετικές κατηγορίες είναι α) έκρηξη από την οποία θα μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο, β) κατοχή εκρηκτικής βόμβας, γ) απόπειρα βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης κατά συρροή, δ) διατάραξη κοινής ειρήνης, ε) επικίνδυνη σωματική βλάβη κατά συρροή και στ) αντίσταση».

Στη σημερινή συνεδρίαση της δίκης ολοκλήρωσαν τις καταθέσεις τους οι μάρτυρες υπεράσπισης του Μενέλαου Λ.

Η πρώτη εξ αυτών, μέλος στο παρελθόν του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, επιβεβαίωσε ότι δεν υπήρξε το παραμικρό επεισόδιο στη διάρκεια της διαδήλωσης- όλα ήταν «ήρεμα», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε-, ούτε έπεσε κάποια μολότοφ. Ο δε κατηγορούμενος, όταν τον είδε, «αιμορραγούσε στο κεφάλι».

«Συμμετείχα κι εγώ στη διαδήλωση. Ήμουν στο πίσω μέρος της καθ’ όλη τη διάρκειά της. Ήταν ειρηνική, δεν υπήρχε πρόθεση από μεριάς μας να προκαλέσουμε ζημιές», κατέθεσε η επόμενη μάρτυρας. Λίγα μέτρα πριν ολοκληρωθεί, η πορεία δέχτηκε βάναυση απρόκλητη επίθεση από αστυνομικές δυνάμεις τόσο των ΜΑΤ, όσων και της ομάδας Δέλτα.

«Ήταν τόσο μανιασμένη η επίθεση, που δεν μπορούσες παρά να τρέξεις μακριά», διευκρίνισε η μάρτυρας, η οποία από τύχη δε βρέθηκε στην ίδια θέση με τον διωκόμενο, καθώς το πίσω τμήμα της πορείας δεχόταν αδιακρίτως επίθεση με γκλομπ, χειροβομβίδες κρότου-λάμψης και χημικά.

«Ήταν μαναιασμένοι, ήθελαν να μας κυνηγήσουν, να μας χτυπήσουν, να γίνει επίθεση», επανέλαβε λίγο αργότερα.

«Ετεροχρονισμένα μετά από 2.5 ώρες αποφάσισαν ότι έπρεπε να κάνουν συλλήψεις», σχολίασε δηκτικά ο συνήγορος υπεράσπισης του Μενέλαου Λ. Δημήτρης Κατσαρής.

«Ήμασταν οι τελευταίοι που ακολουθούσαμε τη διαδήλωση με πολύ χαλαρό τρόπο. Στην πορεία συμμετείχαν όλες οι πολιτικές δυνάμεις του Βύρωνα. Υπήρχαν σημαίες ακόμα και του ΣΥΡΙΖΑ, για να καταλάβετε. Ήταν ειρηνική. Ο Βύρωνας δεν είναι μια γειτονιά που προκαλεί». Έτσι ξεκίνησε την κατάθεσή της η επόμενη μάρτυρας, κάτοικος της περιοχής, που συμμετείχε στην πορεία από ένα σημείο και μετά.

Για να συνεχίσει:

«Αντιλήφθηκα πίσω μου διμοιρίες. Μου έδιναν μια κακή αίσθηση. Κατάλαβα ότι ήθελαν να επιτεθούν στη διαδήλωση. Τους παρακάλεσα να μην το κάνουν. Μου είπαν “κάνε στην άκρη”. Αμέσως μετά πέφτουν πάνω στους τελευταίους ανθρώπους της πορείας και τους χτυπούν με γκλομπ, κρότου-λάμψης, δακρυγόνα. Ο κατηγορούμενος ήταν πεσμένος στο δρόμο κάτω με αίματα. Πρέπει να ήταν από αυτούς που χτυπήθηκαν κι έμεινε κάτω. Πήρα από το κινητό μου το ΕΚΑΒ».

(Πρόεδρος) Δεν τον συνέλαβαν τότε;

(Μάρτυρας) Aμέσως μετά τον συνέλαβαν.

(Πρόεδρος) Αντιληφθήκατε τον κατηγορούμενο να επιτίθεται, να προκαλεί;

(Μάρτυρας) Όχι.

(Πρόεδρος) Γιατί τον συνέλαβαν, τότε;

(Μάρτυρας) Πιστεύω πως ήταν τυχαίο, ήταν από τους τελευταίους. Στο σωρό.

(Πρόεδρος) Δε φορούσε κάτι στο κεφάλι;

(Μάρτυρας) Όχι, είμαι σίγουρη.

(Δημήτρης Κατσαρής) Έπεσε μολότοφ;

(Μάρτυρας) Στα σπίτια των ανθρώπων; Για ποιο λόγο; Όχι, είμαι βέβαιη γι’ αυτό. Δεν έχει τράπεζες εκεί.

«Ήταν ειρηνικότατη πορεία», κατέθεσε ο τελευταίος μάρτυρας, η εξέταση του οποίου είχε ξεκινήσει κατά την προηγούμενη δικάσιμο. Δημοσιογράφος ο ίδιος, απαθανάτισε με μια σειρά φωτογραφιών την πορεία, αλλά και την αστυνομική βαναυσότητα.

«Όταν είναι ένα γκλομπ ανάποδα, αποτελεί δολοφονικό όπλο», επισήμανε, αναφερόμενος σε αστυνομικό των ΜΑΤ που απεικονίζεται να χρησιμοποιεί γκλομπ κατ’ αυτό τον τρόπο.

«Τον είδα (σημ.: τον κατηγορούμενο) τη στιγμή που τον χτυπούσαν. Είναι αιμόφυρτος. Έχει “φάει” τα άπειρα στο κεφάλι. Κι από το πουθενά τον αρπάζουν. Ήταν ένας άνθρωπος που είχε ανάγκη ασθενοφόρου εκείνη τη στιγμή», εξιστόρησε.

«Έπεσε κάποια μολότοφ;», ρωτήθηκε από τον συνήγορο υπεράσπισης.

«Απολύτως καμία. Δεν υπήρξε καμία φθορά. Και στη συνέχεια δεν υπήρξαν συγκρουσιακές καταστάσεις», απάντησε.

Στη συνέχεια αναγνώστηκαν οι καταθέσεις 2 αυτοπτών μαρτύρων υπεράσπισης, οι οποίοι στο χρόνια που μεσολάβησαν απεβίωσαν, οι οποίες επιβεβαίωναν τον ειρηνικό χαρακτήρα της πορείας και τη βάναυση επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων στον διωκόμενο, καθώς και σε άλλους διαδηλωτές.

Αναγνώστηκαν, επίσης, και οι ιατροδικαστικές εκθέσεις. Η μία αφορούσε σε ελαφρύ τραυματισμό αστυνομικού, η άλλη στον κατά πολύ σοβαρότερο του Μενέλαου Λ. Είναι χαρακτηριστικό ότι χρειάστηκε να του γίνουν ράμματα σε 2 διαφορετικά σημεία του κεφαλιού, τα οποία είχαν πληγεί από «αμβλύ όργανο». Το ένα ράμμα είχε μήκος 7.5 εκατοστά, το άλλο 1.5.

«Ποια είναι η θέση σας;», ήταν η πρώτη ερώτηση της προέδρου στον διωκόμενο αναρχικό.

«Εσείς με καλέσατε, ρωτήστε με», της απάντησε, για να ξεκινήσει την απολογία του με αποφασιστικότητα, χωρίς να αφήσει κανένα περιθώριο για αμφισβήτηση ή παρανόηση.

«Η διαδήλωση οργανώθηκε για να καταδείξει ότι η εκτέλεση ενός περαστικού στη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης με τηλεοπτική κάλυψη δεν μπορεί να περάσει αναπάντητη», δήλωσε.

«Κατά το τέλος της διαδήλωσης, τα ΜΑΤ πλησιάσανε και αρχίσανε να βρίζουν. Είπαν συγκεκριμένα: “Τώρα θα σας γαμήσουμε”. Επιτέθηκαν σε μας (σημ.: στο πίσω μέρος της πορείας). Ο δρόμος στενός, ο κόσμος πολύς. Οι πίσω δεν είχαμε να πάμε πουθενά. “Έφαγα” κάποια χτυπήματα στο κεφάλι από ανθρώπους με χακί στολές, άσπρα κράνη και κάτι μαύρο στα χέρια τους, βρήκα χώρο να τρέξω, ένιωσα να λυγίζουν τα γόνατά μου κι έπεσα. Στο σημείο που έπεσα αισθάνθηκα χτυπήματα παντού πάνω μου. Άκουγα θολά κόσμο που φώναζε “τους σκοτώνουν”. Με πάνε από δω κι από κει και μετά στη ΓΑΔΑ. Πέρασαν κάποιες ώρες, με πήγαν στον “Ευαγγελισμό” με χειροπέδες, για να μου κάνουν ράμματα. Έκανα τα ράμματα», αφηγήθηκε ο Μενέλαος Λ.

Στο περιπολικό που τον μετέφερε πίσω στη ΓΑΔΑ συμπληρωνόταν σταδιακά το «παζλ» της σκευωρίας.

«Χτυπάει το τηλέφωνο του συνοδηγού, γυρνάει, με κοιτάει και λέει “τζιν παντελόνι, γκρίζα μπλούζα”. Έτσι στήθηκε όλη η υπόθεση. Την ώρα που με συνέλαβαν, αναφέρανε: “Αντιφασίστες, από δω και πέρα θα τρώτε πούτσα” και “Αντιφασίστες, τσιράκια των Εβραίων”. Προφανώς γνώριζαν ότι ήμαστε αντιφασίστες και ο λόγος της διαδήλωσης ήταν βαθιά αντιφασιστικός», πρόσθεσε.

(Πρόεδρος) Σας ενόχλησε (σημ.: που σας αποκαλούσαν «αντιφασίστες»);

(Μενέλαος Λ.) Όχι, είναι τιμή μου.

Αξίζει να σημειωθεί πως η μπλούζα του ήταν χρώματος λαδί, και όχι γκρίζου, απλώς ο συνοδηγός, λόγω του προχωρημένου της ώρας και μέσα στη φούρια του να ξεμπερδεύει, δε συγκράτησε το σωστό χρώμα!

«Το Εγκληματολογικό δεν έχει καταγράψει τίποτε για υπολείμματα από βόμβες μολότοφ», διευκρίνισε στη συνέχεια.

Για να ολοκληρώσει, απαντώντας στη σχετική ερώτηση της προέδρου αν η πορεία προκάλεσε:

«Κατά κάποιο τρόπο η παρουσία μας ήταν ήδη προκλητική. Η διαδήλωση ήταν στοχοποιημένη πολύ πριν ξεκινήσει».

Είναι, μάλιστα, γεγονός πως την προηγούμενη μέρα είχαν προσαχθεί άτομα προσκείμενα στο ΣΥΡΙΖΑ που αφισοκολλούσαν στην περιοχή για την ίδια πορεία.

Στη συντομότατη αγόρευσή της, η εισαγγελέας πρότεινε την απαλλαγή του Μενέλαου Λ. για το σύνολο των κατηγοριών. Ανάλογη υπήρξε και η απόφαση της έδρας, η οποία επικύρωσε, εξάλλου, την επιστροφή των κατασχεθέντων προσωπικών ειδών του διωκόμενου, μια μπλούζα κι ένα ζευγάρι γυαλιά.

Μόνος αδικαίωτος παραμένει ο 25χρονος Αλβανός εργάτης και πατέρας Νικόλα Τόντι, δολοφονημένος από τις σφαίρες αστυνομικών, οι οποίοι καταδικάστηκαν το 2015 σε ποινή… 1 χρόνου με αναστολή.

Η ζωή κάποιων είναι πολύ «φτηνή», όπως πολλές φορές αποδεικνύεται…

Κώστας Γουρνάς: Αποκήρυξη έναντι άδειας (πράξη δεύτερη)

 08/05/2017

Συγκέντρωση-συναυλία, Δευτέρα 15/5, κεντρική πλατεία Ν. Φιλαδέλφειας, 19:00

 10/05/2017

One thought on “Ομόφωνα αθώος ο αναρχικός διαδηλωτής Μενέλαος Λ. για την υπόθεση Τόντι”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Απαντήστε στην παρακάτω ερώτηση * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.