Ο αναξιόπιστος κύριος Τραμπ

Ρεαλιστική προσέγγιση απέναντι σε έναν αναξιόπιστο αμερικανό εταίρο προτείνουν γερμανοί σχολιαστές μετά το G7. «Να κατέβουν οι Γερμανοί από το καλάμι» γράφει ο Μ. Φράτσερ στην Handelsblatt. Το θέμα της Κύπρου στην FAZ.

USA Donald Trump (picture alliance/AP Photo/L. Bruno)

Στον απόηχο της αποτυχημένης Συνόδου Κορυφής των 7 ισχυρότερων βιομηχανικών χωρών του κόσμου πολιτικοί και σχολιαστές φαίνεται να συνειδητοποιούν για πρώτη φορά τι σημαίνει για τον υπόλοιπο κόσμο και την Ευρώπη ένας Ντόναλντ Τραμπ στο τιμόνι της μοναδικής υπερδύναμης. Οι αρθρογράφοι δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα και στην έκκληση που έκανε χθες η καγκελάριος προς τους Ευρωπαίους να πάρουν τη τύχη τους στα χέρια τους.

Ρεαλισμός με τον Τραμπ

Τίποτα δεν επιτυγχάνεται χωρίς τις ΗΠΑ, πόσο μάλλον εναντίον τους

Τίποτα δεν επιτυγχάνεται χωρίς τις ΗΠΑ, πόσο μάλλον εναντίον τους

Στο κεντρικό σχόλιο της Frankfurter Allgemeine Zeitung με τον τίτλο «Καμιά εμπιστοσύνη στην Αμερική», ο αρθρογράφος περιγράφει την έλλειψη κατανόησης της ευθύνης εκ μέρους του αμερικανού προέδρου απέναντι στην παγκόσμια πολιτική και συνεχίζει: «Ακόμη και προηγούμενοι πρόεδροι δεν δίστασαν ούτε λεπτό να υπερασπιστούν τα συμφέροντα της χώρας τους, ή αυτά που θεωρούσαν ως συμφέροντα, αλλά τώρα έχει κανείς την εντύπωση ότι διακυβεύονται τα πάντα, σαν να ήθελε ο Τραμπ να δικαιώσει όσους τον παρομοίασαν με μπάλα γερανού κατεδάφισης της παγκόσμιας τάξης. Για τους Ευρωπαίους είναι μια πικρή εμπειρία» συνεχίζει ο σχολιαστής και σε αναφορά με τα λεγόμενα της Μέρκελ υπογραμμίζει ότι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να παραμείνουν ρεαλιστές, αλλά από την άλλη δεν πρέπει να κλείσουν τα μάτια στην πραγματικότητα ότι στον ταραγμένο εικοστό πρώτο αιώνα θα πρέπει να φροντίσουν μόνοι τους περισσότερο παρά ποτέ για την ασφάλεια και την ευημερία τους.

Η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου καλεί τους πολιτικούς στη σφαίρα του ρεαλισμού. «Δεν απομένει τίποτα άλλο από το να συνεχιστεί ο διάλογος», τονίζει. «Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να συνηθίσουμε στον Τραμπ, στον σεξισμό του, στους άξεστους τρόπους του, ούτε να δεχθούμε την πολιτική του για το κλίμα. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα ίσως να είναι απαραίτητες πιο καθαρές κουβέντες όπως οι προειδοποιήσεις της Μέρκελ προς τους Ευρωπαίους να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Παράλληλα με όλα αυτά όμως θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η παρουσία αυτού του αμερικανού προέδρου είναι πραγματική[…] ο κόσμος με τον πρόεδρο Τραμπ έγινε αναμφισβήτητα πιο απρόβλεπτος και επικίνδυνος, όμως την ίδια ώρα ισχύει και ότι χωρίς τις ΗΠΑ δεν μπορούν να λυθούν τα περισσότερα προβλήματα, και ακόμη περισσότερο εναντίον των ΗΠΑ».

«Να κατέβει η Γερμανία από το καλάμι που καβάλησε»

Φράτσερ: Να τηρεί και η Γερμανία του ευρωπαϊκούς κανόνες

Φράτσερ: » Να τηρεί και η Γερμανία του ευρωπαϊκούς κανόνες»

Άρθρο γνώμης του Μαρσέλ Φράτσερ, καθηγητή Μακροοικονομίας στο Πανεπιστήμιο Χούμπολτ του Βερολίνου και επικεφαλής του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών φιλοξενεί η σημερινή Handelsblatt. Με τον τίτλο «Γερμανική διπλή ηθική», ο επιφανής οικονομολόγος ασκεί κριτική απέναντι στην… κριτική που απευθύνει η Γερμανία στην ΕΚΤ για την επεκτατική νομισματική πολιτική της. «Μπορεί να κρύβει κινδύνους για μικρούς γερμανούς αποταμιευτές και πολλά χρηματοπιστωτικά ινστιτούτα, αλλά είναι και προς το δικό μας συμφέρον, με την πολιτική αυτή να βοηθήσει η ΕΚΤ ώστε να μπει τέλος στην ευρωπαϊκή κρίση για να διασφαλίσει η Γερμανία μακροπρόθεσμα ανάπτυξη και θέσεις εργασίας» επισημαίνει. Ο Μαρσέλ Φράτσερ απορρίπτει επίσης τις γερμανικές αιτιάσεις προς την ΕΚΤ ότι με την πολιτική της ευθύνεται για τα υπερβολικά εμπορικά πλεονάσματα. «Η γερμανική πολιτική κάνει καλά που εκφράζει κριτική προς τους ευρωπαίους γείτονες για έλλειψη μεταρρυθμίσεων και υψηλό δημόσιο χρέος. Δικαίως επισημαίνει ότι πολλοί Ευρωπαίοι δεν τηρούν τους κοινούς κανόνες, αλλά το ίδιο κάνει και η ίδια. Εδώ και χρόνια παραβιάζει τους κοινούς κανόνες για τον κρατικό ισολογισμό της που έχει σκαρφαλώνσει στο μεταξύ πάνω από το 8%. Και αντί να το αναγνωρίζει και να συμβάλει ενεργά στη λύση του προβλήματος, η γερμανική κυβέρνηση προσπαθεί να παρακάμψει αυτόν τον κανόνα και αρνείται το λάθος της».

Και ο γερμανός οικονομολόγος καταλήγει: «Εάν η Γερμανία θέλει να βελτιώσει την οικονομική της πολιτική και να μεταρρυθμίσει την Ευρώπη, θα πρέπει πρώτα από όλα να κατέβει από το καλάμι που έχει καβαλήσει και να σταματήσει τη διπλή ηθική. Η Γερμανία μπορεί να είναι αξιόπιστη ζητώντας μεταρρυθμίσεις από τους γείτονές της, μόνο όταν τηρεί του ευρωπαϊκούς κανόνες. Το να ρίχνει τα δικά της λάθη σε άλλους, όπως στην ΕΚΤ για τα εμπορικά της πλεονάσματα, δεν είναι μόνο λανθασμένο αλλά και βλαβερό για την Ευρώπη».

πηγή:dw.com

Οι Τραμπ στον Πάπα

 24/05/2017

Συμβολικός αποκλεισμός των κεντρικών της ALPHA BANK από αλληλέγγυους στον Τάσο Θεοφίλου

 21/06/2017

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Απαντήστε στην παρακάτω ερώτηση * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.