Καταδίκη 9 εκ των 10 ενήλικων συλληφθέντων της 5/12/2009 και σε δεύτερο βαθμό

Mε μια «πονηρή» ετυμηγορία κυριαρχούμενη από σκοπιμότητες και ισορροπίες, το Α’ Τριμελές Πλημμελημάτων καταδίκασε την Παρασκευή 23 Ιουνίου και σε δεύτερο βαθμό 9 από τους 10 ενήλικους συλληφθέντες της 5ης Δεκεμβρίου του 2009 σε πολύμηνες, αν και χαμηλότερες του πρωτόδικου, ποινές φυλάκισης κυμαινόμενες από 12 έως 21 μήνες, με τριετή αναστολή για τους 8, παύοντας τη δίωξη για έναν εκ των κατηγορουμένων.

Πιο συγκεκριμένα, έπαυσε υφ’ όρων την ποινική δίωξη για το αδίκημα της διατάραξης κοινής ειρήνης με καλυμμένα χαρακτηριστικά (πρόκειται για τον καταργημένο πλέον διαβόητο «κουκουλονόμο»).

Καταδίκασε, ωστόσο, όλους τους κατηγορούμενους, πλην του δεύτερου, για τα αδικήματα της διακεκριμένης απρόκλητης φθοράς δημόσιας περιουσίας και της απρόκλητης επικίνδυνης σωματικής βλάβης, παρότι κανένα στοιχείο ή μαρτυρική κατάθεση δεν εισφέρθηκαν κατά τη διαδικασία που να τα στοιχειοθετούν.

Αναφορικά με το αδίκημα της παράνομης οπλοφορίας, καταδίκασε 4 από τους κατηγορούμενους, επιβάλλοντάς τους και πρόστιμο 500 ευρώ στον καθένα, και 3 για την παράνομη οπλοχρησία.

Αναλυτικά, καταδίκασε τον 1ο κατηγορούμενο σε ποινή φυλάκισης 21 μηνών, τον 3ο  σε 18, τον 4ο σε 12, τον 5ο σε 12, τον 6ο σε 15, τον 7ο σε 18 τον 8ο σε 15, τον 9ο σε 15 και τον 10ο σε 12.

Οι ποινές για όλους, πλην του 5ου, έχουν ανασταλτικό χαρακτήρα για 3 χρόνια. Για τον 5ο η ποινή είναι εξαγοράσιμη προς 5 ευρώ/μέρα.

Σημειωτέον ότι δεν τους αναγνωρίστηκε κανένα από τα προτεινόμενα ελαφρυντικά, μετά από σχετική πρόταση της εισαγγελέως Μαρίας Γκανέ. Στη συγκεκριμένη απόφαση μειοψήφησε η προεδρεύουσα Ιωάννα Καραμπάση, η οποία είχε τη γνώμη πως έπρεπε να αναγνωριστούν σε όλους, πλην του 5ου κατηγορουμένου.

«Πρωτόδικα επιβλήθηκαν οι βαρύτερες ποινές που έχουν επιβληθεί για τέτοιες υποθέσεις. Είχαμε μια εξαιρετική σκληρή αντιμετώπιση των κατηγορουμένων, κι αυτή δεν έχει αλλάξει», σχολίασε με νόημα η εκ των συνηγόρων υπεράσπισης Ιωάννα Κούρτοβικ.

Η σύνθεση της έδρας ήταν: Ιωάννα Καραμπάση (προεδρεύουσα), Σοφία Πρόφη (εφέτης), Απόστολος Ζαβιτσάνος (εφέτης) και Μαρία Γκανέ (αντεισαγγελέας).

Με τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης συνεχίστηκε το εφετείο των συλληφθέντων της 5/12/2009

 19/06/2017

Την Τρίτη 27 Ιουνίου συνεχίζεται η δίκη του αναρχικού κομμουνιστή Τάσου Θεοφίλου στο Εφετείο Αθηνών

 26/06/2017

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Απαντήστε στην παρακάτω ερώτηση * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.