Η εισαγγελέας του Αρειου Παγου πρότεινε τη μη έκδοση των δύο Τούρκων στρατιωτικών

Την μη έκδοση στην Τουρκία των δύο εκ των οκτώ αξιωματικών ζήτησε η εισαγγελέας της έδρας του Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου Βασιλική  Θεοδώρου, ενώ οι αρεοπαγίτες επιφυλάχτηκαν να εκδώσουν την απόφασή τους  ως προς τους εν λόγω δύο αξιωματικούς στις 23 Ιανουαρίου.
                           
Ειδικότερα, η εισαγγελική λειτουργός εισηγήθηκε στο δικαστήριο να  απορριφθεί ως νομικά απαράδεκτο το αίτημα έκδοσης των τουρκικών αρχών της γείτονας χώρας για τους πρώτους δυο Τούρκους στρατιωτικούς , αλλά και στην περίπτωση που το δικαστήριο μπει στην ουσία τότε να απορριφτεί και πάλι το αίτημα καθώς «κινδυνεύουν να μην έχουν δίκαιη δίκη, να υποστούν βασανιστήρια και εξευτελιστική απάνθρωπη συμπεριφορά».

Παράλληλα,  η εισαγγελέας ανάφερε ότι:
«από τα πρακτικά της πρωτοβάθμιας δίκης και τα έγγραφα της δικογραφίας και όσων ακούστηκαν εδώ προκύπτει ότι δεν υπάρχουν εν προκειμένω όλες οι προϋποθέσεις έκδοσης που ορίζονται στα άρθρα της ΕΣΔΑ:
-Δε περιλαμβάνονται συγκεκριμένα στοιχεία.
-Παντελώς αόριστη η περιγραφή των περιστατικών στο κατηγορητήριο.
-Οι εισαγγελικές αρχές Τουρκίας δεν απάντησαν επί συγκεκριμένων ερωτημάτων της Εισαγγελίας Εφετών σύμφωνα με την αρχή της ειδικότητας. Έτσι παραβιάζεται η αρχή της ειδικότητας της ΕΣΔΑ.

Ακόμη, η κυρία Θεοδώρου τόνισε ότι υπάρχει ο κίνδυνος επαναφοράς της θανατικής ποινής στην γείτονα χώρα, καθώς ήδη ο Ερτογάν πριν το πραξικόπημα του περασμένου καλοκαιριού το είχε ήδη εξαγγείλει.

«Θεωρώ -είπε η εισαγγελέας- μη επιτρεπτή την εκδύσω τους  με δεδομένο να υποστούν την παραπάνω μεταχείριση . Κάθε άνθρωπος δικαιούνται σεβασμό στη ζωή και προστασία από βασανιστήρια. Είναι δικαιώματα   που δεν περιορίζονται , ούτε αναστέλλοντα».

Ο πρώτος αξιωματικός ανέφερε πως «τη σύζυγο και τον αδερφό μου και τη σύζυγό του τους έχουν απομακρύνει από τη δουλειά τους, χωρίς καμία δικαιολογία. Οι τραπεζικοί μας λογαριασμοί και η περιουσία μας έχει δημευθεί. Της γυναίκας μου έχουν δεσμεύσει και το διαβατήριο. Άρχισαν να συλλαμβάνονται οι σύζυγοι στρατιωτικών. Ήρθαμε στην Ελλάδα για να σώσουμε τη ζωή μας  και μας λένε προδότες. Μας πονάει πολύ που είπανε ότι πουλήσαμε στρατιωτικά μυστικά στην Ελλάδα». Εκανε μάλιστα αναφορά σε παραδείγματα βασανιστηρίων με ηλεκτρικά, με γκλομπς: «Πολλοί συνάδελφοι μάθαμε πως χειρουργήθηκαν στα έντερα. Υπάρχουν αυτοκτονίες στις φυλακές, λέγεται. Σε στάβλους αφήνουν τους ανθρώπους γυμνούς χωρίς φαγητό και όταν έχαναν τις αισθήσεις τους τους έβαζαν να υπογράφουν διάφορα. Στην Τουρκία οι στρατιωτικοί είναι σαν καταραμένοι. Λυπάμαι που λέω όλα αυτά για τη δική μου πατρίδα».

Ο δεύτερος αξιωματικός είπε: «Ημασταν κοσμικοί, πάντοτε στραμμένοι στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, 22 χρόνια στη γραμμή του Ατατούρκ. Το καθεστώς έκτακτης ανάγκης έχει παραταθεί για 3 μήνες. Στα παιδιά μου στο σχολείο λένε πως είμαι προδότης. Τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία παραγράφηκαν. Αγωνιώ για το μέλλον των παιδιών μου».

Προηγουμένως στο δικαστήριο επιδείχτηκε βίντεο με συλλήψεις δικαστών μέσα στο ανώτατο δικαστήριο της Τουρκίας και όπως είπαν οι συνήγοροί τους Χρ. Μυλωνόπουλος και Ομηρος Ζέλιος, αυτό «δείχνει ότι δεν πρόκειται να τύχουν δίκαιης δίκης».

Καραμανλής: Βολές κατά Τσίπρα και αιχμές κατά Μητοστάκη για το Κυπριακό

 10/01/2017

Προκαταρκτική εξέταση για τους υπεύθυνoυς των «Παραπολιτικών»

 11/01/2017

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Απαντήστε στην παρακάτω ερώτηση * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.