Γιoς τρομοκράτη

Όταν ο Ζακ Ιμπραχίμ ήταν 7 ετών, ο πατέρας του, Ελ Σέιντ Νοσέρ, δολοφόνησε τον Μεΐρ Καχάνε, υπερορθόδοξο ραβίνο, που ίδρυσε τον Σύνδεσμο Εβραϊκής Άμυνας (Jewish Defence League). Όλα αυτά το μακρινό πλέον 1990… Ο πατέρας του, όμως, δεν περιορίστηκε μόνο σ’ αυτό. Από τη φυλακή βοήθησε στον σχεδιασμό της πρώτης επίθεσης στους Δίδυμους Πύργους, το 1993, κάνοντας τον γιο του σήμερα, στα 34 του χρόνια πια, κι έχοντας κόψει σχεδόν κάθε δεσμό μ’ αυτόν να δηλώνει πως νιώθει ότι ο Νοσέρ εγκατέλειψε την οικογένειά του δύο φορές, αφού θα μπορούσε να είχε αποφύγει την ισόβια καταδίκη -την πρώτη φορά η ποινή ήταν μικρότερη- εάν δεν είχε συνεχίσει να απεργάζεται νέες συμφορές.

Το μικρό αγόρι έπαθε σοκ όταν ανακάλυψε για το τι ήταν ικανός ο πατέρας του. Όπως και η μητέρα του, που καθισμένη αναπαυτικά στον καναπέ του σπιτιού της, παρακολουθώντας τηλεόραση, είδε στο έκτακτο δελτίο για το δολοφονικό χτύπημα εναντίον του ραβίνου, το σώμα του συζύγου της να κείτεται χτυπημένο στην άσφαλτο και όλοι να μιλούν για τον δράστη της αποτρόπαιης ενέργειας. Μιας ενέργειας που έφερε τα πάνω-κάτω στη ζωή του 7χρονου, της μητέρας και των αδελφών του, που αναγκάστηκαν να μετακομίζουν συνέχεια και να ζουν μέσα στη φτώχεια και σαν κυνηγημένοι επί δύο και πλέον δεκαετίες, προκειμένου να αποτινάξουν από πάνω τους το στίγμα…

Και μπορεί οι φίλοι του Νοσέρ να έβλεπαν στο πρόσωπο του 7χρονου τον πατέρα του -«ιμπν αμπού» (παιδί του πατέρα του) τον είχε αποκαλέσει ένας απ’ αυτούς, όταν σε ένα …παιχνίδι σκοποβολής είχε πετύχει διάνα τον στόχο- όμως ο Ζακ, μεγαλώνοντας, όχι μόνο αποκήρυξε κάθε μορφή βίας και τρομοκρατίας κι έγινε υπέρμαχος της ειρήνης, αλλά αποφάσισε να μιλήσει δημόσια για την ιστορία του και να την καταγράψει στο βιβλίο «Γιος τρομοκράτη. Η αληθινή ιστορία μιας επιλογής» (εκδ. Key Books), που παρουσίασε χθες το βράδυ, σε κεντρικό βιβλιοπωλείο της Θεσσαλονίκης.

«Ήθελα να δείξω στους ανθρώπους πώς είναι να έχει κάποιος εκτεθεί σ’ αυτή την ιδεολογία του εξτρεμισμού κι όμως να καταλήξει υπέρμαχος της ειρήνης και της μη βίας», είπε, εξηγώντας πώς αποφάσισε να μιλήσει δημόσια και να αποκαλύψει την ταυτότητά του. Την πραγματική, όχι αυτή που «υιοθέτησε» όταν η οικογένεια άλλαξε το όνομά της θέλοντας να κόψει κάθε στοιχείο διασύνδεσης με τον Νοσάιρ…

Η απόφαση ήταν δύσκολη αλλά σήμερα ο Ζακ Ιμπραχίμ δηλώνει χαρούμενος για τις ευκαιρίες που του δόθηκαν μέσα απ’ αυτή τη διαδικασία. «Μεγαλώνοντας ως φτωχό παιδί στα γκέτο της Αμερικής δεν πίστευα ποτέ πως θα βρισκόμουν εδώ, σήμερα, μπροστά σας σ’ ένα βιβλιοπωλείο στη Θεσσαλονίκη να μιλώ για τη ζωή μου. Θεωρώ τον εαυτό μου πολύ τυχερό κατά πολλούς τρόπους. Θέλω να δείξω σε όλους ότι υπάρχει διέξοδος. Μπορεί αυτό να μην είναι εφικτό για όλους, αλλά σίγουρα υπάρχει».

πηγή: H&R, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ερωτικά Τραγούδια (τμήμα ΙΙΙ)

 22/01/2017

Στην κορυφή των μπεστ σέλερ το «1984» του Τζορτζ Όργουελ λόγω «κλίματος Τραμπ»

 25/01/2017

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Απαντήστε στην παρακάτω ερώτηση * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.