Το Γιλντιρίμ-Gate συγκλονίζει την Τουρκία

Τα σκάνδαλα του πρωθυπουργού της χώρας, γνωστά και ως Γιλντιρίμ-Gate, που έρχονται στο φως μέσω των Malta files και αφορούν παράνομο πλουτισμό και φοροδιαφυγή μέσω  offshore, συγκλονίζουν την Τουρκία.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ, επιτυχημένος εφοπλιστής και νυν πρωθυπουργός της Τουρκίας έχει μια περιουσία που ανέρχεται σε 140 εκατομμύρια δολάρια και έχει στηριχθεί σε ένα αδιαφανές δίκτυο offshore εταιρειών, σε όλο τον κόσμο.

Οι αποκαλύψεις έρχονται από την εξέταση των Malta files που ερευνούν αυτή την περίοδο μεγάλα διεθνή μέσα ενημέρωσης που συμμετέχουν στην Ευρωπαϊκή Ερευνητική Συνεργασία (EIC).

Όπως αναφέρει το «Έθνος», η οικογένεια Γιλντιρίμ βρέθηκε με 18 offshore εταιρείες που ασχολούνται με τα ναυτιλιακά στην Ολλανδία, 4 στη Μάλτα, 1 στις Ολλανδικές Αντίλες, ενώ υπάρχουν ύποπτες συνδέσεις επίσης με Παναμά και τα Νησιά Μάρσαλ. Οι εταιρείες αυτές έχουν 8 πλοία στην Ολλανδία, 7 ακίνητα (και μάλιστα μεγάλα) επίσης στην Ολλανδία και 3 πλοία στη Μάλτα.

Από την έρευνα που έγινε στα Malta files αποκαλύφθηκε ότι τα ακίνητα στην Ολλανδία αγοράστηκαν από τον γιο του Μπιναλί Γιλντιρίμ, Ερκάμ, την κόρη του, τον θείο του και τις ανιψιές του και η αγοραπωλησία συνολικής αξίας 2,5 εκατομμυρίων δολαρίων έγινε με μετρητάΑπό την έρευνα επίσης προέκυψε ότι μία εκ των εταιρειών δώρισε στον δήμο Pendik της Κωνσταντινούπολης 600.000 ευρώ για την ανέγερση πολυτελούς τζαμιού.

Όσον αφορά στο κομμάτι των πλοίων που διαθέτει η οικογένεια μέσω διάφορων εταιρειών και διαχειρίζεται κατά κύριο λόγο ο Ερκάμ Γιλντιρίμ, τα τέσσερα εξ αυτών διαπιστώθηκε ότι χρηματοδοτούνται με δάνεια πολλών εκατομμυρίων δολαρίων από ελβετικές και τουρκικές τράπεζες, μεταξύ των οποίων και μία ημικρατική. Τα έξι από τα συνολικά 11 πλοία που διαπιστωμένα είναι εταιρειών συμφερόντων Γιλντιρίμ αγοράστηκαν επίσης με μετρητά και η αξία τους ανήλθε κοντά στα 2 εκατομμύρια ευρώ.

Οι ναυτιλιακές εταιρείες των Γιλντιρίμ δεν είναι μόνο ιδιοκτήτριες εταιρείες, αλλά διαχειρίζονται και πλοία. Μάλιστα η μία εξ αυτών μαζί με τις θυγατρικές της διαχειρίζεται 20 πλοία, εκ των οποίων κανένα δεν φέρει τουρκική σημαία. Υπενθυμίζεται δε, ότι το 2009 ως υπουργός Μεταφορών και Ναυτιλίας ο Γιλντιρίμ χαρακτήριζε «ύποπτους» για το τουρκικό κράτος τους εφοπλιστές που δεν βάζουν τουρκικές σημαίες στα πλοία τους.

Ντοκουμέντο: Η βόμβα που σκότωσε 22 άτομα στο Μάντσεστερ

 25/05/2017

«Θερμή» υποδοχή διαδηλωτών στον Ντόναλντ Τραμπ [ΒΙΝΤΕΟ]

 25/05/2017

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Απαντήστε στην παρακάτω ερώτηση * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.