Με δικαστική «βούλα» τερματίστηκε η πολύχρονη ταλαιπωρία του Αιγύπτιου μετανάστη Ουαλίντ Τάλεμπ

Το ηθικά και δικονομικά αυτονόητο επισφράγισε με τη σημερινή ετυμηγορία του το Α’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά, απαλλάσσοντας τον Αιγύπτιο μετανάστη Ουαλίντ Τάλεμπ από την κατηγορία της κλοπής, που του είχε αποδοθεί έπειτα από μήνυση των 4 τελεσίδικα καταδικασμένων βασανιστών του.

Για άλλη μια φορά, βασανιστές, ψευδομάρτυρες και συνήγορος πολιτικής αγωγής ήταν εξαφανισμένοι.

Θυμίζουμε ότι οι βασανιστές, με προεξάρχοντα τον Γιώργο Σγούρδα, ιδιοκτήτη πρατηρίων αρτοσκευασμάτων στη Σαλαμίνα, είχαν υποβάλει τον παθόντα σε πολύωρα βασανιστήρια το Νοέμβριο του 2012, αφού προηγουμένως τον είχαν αλυσοδέσει, και στη συνέχεια του είχαν αφαιρέσει 8.000 ευρώ και άλλα πολύτιμα αντικείμενα.

Κι όλα αυτά με το πρόσχημα πως ο μέχρι πρότινος υποδειγματικός υπάλληλος είχε δήθεν κλέψει ποσά, που, ανάλογα με τη φάση κατά την οποία βρισκόταν η διερεύνηση της υπόθεσης και η υπερασπιστική στρατηγική των συνηγόρων των βασανιστών, κυμαίνονταν από 150 έως 16.000 ευρώ.

Κατά την ολοκλήρωση της εκδίκασης της κύριας υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό στις 28 Νοεμβρίου του 2016, είχαν επιβληθεί ποινές 13, 5, 9 και 10 ετών, αντίστοιχα, κατά συγχώνευση και 3ετής στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων στους Γιώργο Σγούρδα, Σταμάτη Σγούρδα, Φρέντερικ Ζότο και Γιώργο Ζαχαριάδη, για τις κακουργηματικές πράξεις της αρπαγής, της ληστείας και της βαριά σκοπούμενης σωματικής βλάβης.

Στον Σταμάτη Σγούρδα είχε αναγνωριστεί , όπως και πρωτόδικα, το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας και η εκτέλεση της ποινής του είχε ανασταλτικό χαρακτήρα.

Άλλο ένα αίτημα αναβολής της εκδίκασης της παρούσας υπόθεσης υπέβαλε ο συνήγορος υπεράσπισης των βασανιστών, επικαλούμενος λόγους υγείας. Δεδομένων των 7 (!) αναβολών, οι οποίες είχαν δοθεί στη διάρκεια της τελευταίας 5ετίας, η έδρα προέκρινε τη διεξαγωγή της δίκης.

Παράλληλα, απέρριψε το αίτημα των συνηγόρων υπεράσπισης του Ουαλίντ Τάλεμπ Μαρίνας Δαλιάνη και Βασίλη Παπαστεργίου περί ακυρότητας του κλητηρίου θεσπίσματος, επειδή δεν ήταν μεταφρασμένο στην αραβική, όπως δικονομικά προβλέπεται.

Κατά συνέπεια, ο κατηγορούμενος δεν ήταν σε θέση να κατανοήσει το περιεχόμενο των κατηγοριών, μιας και δε γνώριζε επαρκώς ελληνικά, ώστε να είναι σε θέση να το διαβάσει.

Μετά τη σύντομη εξέταση ενός μάρτυρα υπεράσπισης του Ουαλίντ Τάλεμπ, ο οποίος ανέδειξε με νηφάλιο και ουσιαστικό τρόπο τη σοβαρά επιβαρυμένη ψυχολογική κατάσταση του βασανισθέντα μετανάστη στη διάρκεια των χρόνων οι οποίοι ακολούθησαν το περιστατικό του βασανισμού του, σε βαθμό που να φοβάται να βγει μόνος του από το σπίτι, «απολογήθηκε» και ο ίδιος ο Ουαλίντ, ξαναθυμίζοντας μερικές μόνο πτυχές της υπόθεσης, η οποία είχε προκαλέσει κοινωνική κατακραυγή.

«Αν ήθελα να κλέψω, θα είχα μείνει στην Αίγυπτο. Δε θα ερχόμουν στην Ελλάδα, κινδυνεύοντας να πεθάνω στη διαδρομή», κατέθεσε χαρακτηριστικά.

Μετά από σύντομη διάσκεψη και κατόπιν αντίστοιχης εισαγγελικής πρότασης, η έδρα ανακοίνωσε την απαλλακτική ετυμηγορία της λόγω αμφιβολιών, τερματίζοντας τελεσίδικα την πολύχρονη ταλαιπωρία του Ουαλίντ Τάλεμπ.

Επειδή πρόκειται για έναν άνθρωπο εξαιρετικά αξιοπρεπή, έναν αληθινό μαχητή της ζωής, είμαι σίγουρος ότι κι αυτή η δικαστική απόφαση θα τον βοηθήσει να παλέψει με ακόμα μεγαλύτερο σθένος για τη ζωή που έχει ονειρευτεί.

Για την 1η Δεκεμβρίου αναβλήθηκε η δίκη 10 εκ των συλληφθέντων της 17ης Νοεμβρίου

 20/11/2017

No Next Post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Απαντήστε στην παρακάτω ερώτηση * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.