Αποφασίζομεν την απαγόρευση της φωτογράφισης του αίσχους της Μόριας [ΒΙΝΤΕΟ]

Οι φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας το Σάββατο, με τις σκηνές των προσφύγων να έχουν βουλιάξει κυριολεκτικά στο χιόνι στη Μόρια της Λέσβου, ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων με την κυβέρνηση να σπεύδει να καλύψει την ολιγωρία και την διαφορία που επέδειξε.

Οπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ μάλιστα, την Κυριακή στον καταυλισμό της Μόριας υπήρχαν αυστηρά μέρα ασφαλείας, ενώ αστυνομικοί απαγόρευαν τη φωτογράφιση του καταυλισμού ακόμα και απ’ έξω.

 

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, χθες Κυριακή, γυναίκες και παιδιά και άλλα ευάλωτα άτομα ζεστάθηκαν σε δύο μεγάλες σκηνές της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στις οποίες λειτουργεί ένα σύστημα θέρμανσης.

Οι υπόλοιποι, κυρίως Αφρικανοί άνδρες, ζουν στην πλειονότητά τους στο ανατολικό και στο βόρειο τμήμα του καταυλισμού σε καλοκαιρινές σκηνές σκεπασμένες από τέντες, θαμμένες κυριολεκτικά στον πάγο με κουβέρτες που τους έχουν διανεμηθεί. Με τις οποίες όμως τέτοιες θερμοκρασίες δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν. Σε υπαίθριες φωτιές καίνε ό,τι μπορεί να καεί και κυρίως ξυλεία από τα γύρω ελαιοκτήματα ενώ προσπαθούν και να μαγειρέψουν σε αυτές τις φωτιές κάτι πέραν του προσφερόμενου συσσιτίου.

Η κατάσταση αυτή έχει ανησυχήσει τις οργανώσεις γιατρών που επιχειρούν στο κέντρο, είχαν αρχίσει να προσέρχονται ασθενείς με πόνους στους μύες και στα κόκαλα λόγω του έντονου ψύχους.

Όπως τονίζει το ρεπορτάζ του ΑΠΕ, δεν αποκλειόταν και το γεγονός να προκληθούν και ορθοπεδικά περιστατικά μεταξύ κυρίως των μεταναστών που λόγω καταγωγής δεν ξέρουν να κινηθούν σε τέτοιες συνθήκες.

Τέλος, όπως έγινε γνωστό χθες, άλλα 119 άτομα αναμένεται να μεταφερθούν τις επόμενες μέρες από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες με έξοδα του Οργανισμού στη ηπειρωτική Ελλάδα από τη Λέσβο, προκειμένου να συνεχίσουν εκεί τη διαδικασία ασύλου.

Στόχος να απελευθερωθούν χώροι σε πλαστικές μεγάλες σκηνές ώστε να μετακινηθούν εκεί κάποιοι από αυτούς που σήμερα ζουν στις καλοκαιρινές σκηνές. Φυσικά κάτι τέτοιο, η κατάργηση δηλαδή των καλοκαιρινών σκηνών δεδομένων των συνεχιζόμενων μικρών έστω αφίξεων αλλά και του υπερπληθυσμού που επικρατεί στον καταυλισμό της Μόριας δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί.

Τέλος, σημειώνεται ότι χθες στο κάτω κάστρο της πόλης, μέσα στον πύργο, εγκαταστάθηκαν ξανά ομάδες Αφρικανών μεταναστών που διέφυγαν από τον καταυλισμό της Μόριας οι οποίοι με μεγάλες φωτιές προσπαθούσαν να ζεσταθούν. Μέσα δε στις πολεμίστρες τοποθέτησαν ξανά σκηνές για την όσο το δυνατόν καλύτερη προστασία τους από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Φωτογραφίες: lesvosreport.gr

Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Νέα επιδείνωση του καιρού από την Τετάρτη

 09/01/2017

Νέο βίντεο -σοκ με μικρό παιδί να εκτελεί όμηρο του Ισλαμικού Κράτους

 09/01/2017

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Απαντήστε στην παρακάτω ερώτηση * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.