Άμεσα τίθεται σε ισχύ η απόφαση για χαλάρωση των capital controls

Μετά το πράσινο φως που πήρε από την ΕΚΤ η Τράπεζα της Ελλάδας προχωρά άμεσα στην χαλάρωση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.

Η σχετική απόφαση δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ και αφορά τη χαλάρωση των capital controls, πιθανότατα και εντός της ημέρας.

Η χαλάρωση των κεφαλαιακών περιορισμών είναι μια απ;o τις προϋποθέσεις για την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε τροχιά ανάπτυξης.

Αυτό άλλωστε έχει επισημάνει και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος σε πρόσφατη ομιλία του στον ΣΕΒ τόνισε  πως «η υλοποίηση των σχετικών μέτρων άρσης των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, σε συνδυασμό με τη βελτίωση του κλίματος εμπιστοσύνης και των συνθηκών ρευστότητας, αναμένεται να συμβάλει στην εξομάλυνση των οικονομικών συνθηκών μέσω της διευκόλυνσης τόσο των επιχειρήσεων όσο και των ιδιωτών στις συναλλαγές τους».

Η δέσμη μέτρων για τη χαλάρωση των capital controls περιλαμβάνει:

  • την εξαίρεση του «νέου χρήματος», δηλαδή χρημάτων που θα επιστρέψουν στο τραπεζικό σύστημα μέσω καταθέσεων, από τους περιορισμούς
  • τη δυνατότητα ανάληψης 840 ευρώ ανά 15νθήμερο έναντι των 420 ανά εβδομάδα που ισχύει σήμερα
  • την πλήρη απελευθέρωση της πρόωρης αποπληρωμής δανείων,
  • Την αύξηση από το 10% στο 30% του ορίου που κάποιος μπορεί να κάνει ανάληψη για χρήματα που καταθέτει στις τράπεζες από το εξωτερικό. Τα χρήματα αυτά σήμερα μπορούν να επανεξαχθούν στο σύνολό τους, αλλά η ανάληψη στο εσωτερικό περιορίζεται στο 10% και το όριο αυτό θα φτάσει το 30%.
  •  Αύξηση στα όρια των Υποεπιτροπών των τραπεζών (έως 250 χιλιάδες ευρώ ανά ημέρα και ανά πελάτη είναι το σημερινό όριο), καθώς και των ποσών που θα μπορούν να εκτελούνται απευθείας από τις τράπεζες χωρίς την προϋπόθεση προηγούμενης ιστορικότητας.
  • Στόχος παραμένει ακόμη, η μείωση του χρόνου εκτέλεσης των εμβασμάτων στο εξωτερικό,καθώς και η αύξηση των συναλλαγών μέσω πιστωτικής κάρτας στο εξωτερικό και σχεδόν άνοιγμα όλων των sites αγορών από το εξωτερικό.

 

 

Ντράγκι: Να δημιουργηθεί ένα δημόσιο ταμείο που θα απορροφά τα κόκκινα δάνεια

 21/07/2016

Οι χώρες με το μεγαλύτερο και το μικρότερο χρέος στην ΕΕ

 22/07/2016

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Απαντήστε στην παρακάτω ερώτηση * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.